Melyik szintet érdemes megcélozni?

Gyakran felmerül a kérdés, hogy melyik szintet érdemes megcélozni, és hogy szükség van-e hivatalos felmérésekre.

Az elsődleges cél az idő/költség megtérülések elérése kellene, hogy legyen, melyet a CMMI harmadik szintje eredményez. A hivatalos elismervény helyett érdemesebb megcélozni a folyamatok és a gyakorlatok mérhető javulását.

Természetesen ahhoz, hogy javulást érj el a folyamatokban, valóban szükséged lehet egy teljes felmérésre, mely rámutat a jelenlegi hiányosságokra. A másik alkalmazható stratégia szerint pedig csak fel kell cserélned a hiányos folyamataidat egy teljes, CMMI-vel kompatibilis folyamatsorozattal, a gyors javulás elérése érdekében.

Miért a harmadik szint?

Érdemes a harmadik szintet megcélozni, hiszen ez a szint remek bevezető tréninget biztosít. Bevezető tréning nélkül az újonnan érkezett csapattagok nem ismerik a folyamatokat, ami miatt a projekt csak rész-optimálisan tud majd működni. Rövidtávon, főleg a nagyobb személyzeti változások esetében, az új alkalmazottak akaratukon kívül is vissza fognak vetni a második szintre, vagy rosszabb esetben az első szintre, vagy az alá!

Ezt is vedd figyelembe: Ha évente az alkalmazottaid húsz százalékát cseréled le, akkor két év múlva már az alkalmazottaidnak közel fele nem fogja ismerni a munkametódusokat (a választott metódustól függetlenül). Ez olyan, mintha folyó víz alatt mosogatnál – a költségek óriásiak lesznek!

Ennél fogva, ahhoz hogy tartósan előrelendítsd a folyamatokat és elérd az idő/költség előnyöket, feltétlenül fel kell lépned a harmadik szintre.

De miért nem a negyedik vagy az ötödik szint?

Senki nem akar megállítani, és hamarosan magad is észreveszed majd, hogy a további idő/költség előnyökbe és a minőségjavításba érdemes befektetni. De a sportokhoz hasonlóan itt is érdemes először egy alkalmas, érett csapatot felépíteni, mielőtt még nemzetközi versenyekre neveznél be.

De akkor miért ne maradjak az első szinten?

Azért, mert ez pénzbe kerül, valamint munkaerő lemorzsolódást, minőséggel kapcsolatos hibákat eredményez és így tovább (lásd a Kifizetődő befektetés c. cikket).

Tipp:
Hogy túléld a folyamatok előrelendítésével járó erőfeszítéseket, és maradandó javulást érj el, kezdd a megfelelő metrikák összegyűjtésével. Ezek nélkül csak a második szinten ragadsz majd meg, és abba a téves hitbe ringatod magadat, hogy a folyamatok pénzbe kerülnek. A magasabb költségekről szóló tévhit azonban csak abban az esetben igaz, ha nem vesszük figyelembe a tényleges csökkenéseket, ahogyan azt a „folyamatok többe kerülnek” részlegben is megmagyaráztuk.

Jegyezd meg: a megfelelő metrikák nem csak az idő és a költségek – melyek önmagukban véve még teljesen jelentéktelenek. Szükséged lesz még néhány más mércére is, mint amilyenek a projekt képesség-érettsége, hogy felvértezd magad a pesszimista hozzáállás ellen.