CMMI negatív szintek

Ez a rész mosolyt csal az ember arcára, és természetesen nem tükrözi a hivatalos CMMI szinteket vagy  a CMU-SEI anyagokat. Mégis felismerheted néhány jellemvonását.

Nem sokkal a CMMI (1992) felbukkanását követően, néhány ember úgy érezte, szükséges tisztázni a mércék  másik (negatív) végét. A következőkben egy e-mailből idézünk, mely az 1993-1994 évekből származik.

Íme egy gyors áttekintés a kibővített CMM szintekről az Egyesült Államok Légierejében frissen őrnaggyá kinevezett Tom Schorschtól.

A CMU-SEI adatok szerint, 70%-a az összes szoftveres szervezetnek 1-es (Káosz) szinten van a Képesség – Érettség Modell (CMM) alapján. A valóságban, sok esetben lejjebb helyezkednek el, mint csupán a káosz szint, viszont a CMM rendszerben nem létezik alacsonyabb szint.

Ez a cikk definiálja és leírja az alacsonyabb szinteket, és a hozzájuk tartozó Kontraproduktív Magatartásokat (KPAs). Természetesen a SEI CMM-ben, a KPA (Key Proces Area) jelentése Kulcsfontosságú folyamat és terület.

A  fejletlenség négy szintje:

0 . szint: Gondatlanság (Közöny): Nem hagyja, hogy egy fejlesztési folyamat sikeres legyen. Minden problémát technikai problémának tekint. A vezető és a minőségbiztosítási aktivitásokra csak rezsiköltségként és felesleges kiadásként tekint, amelyek elengedhetetlenek a szoftver fejlesztési folyamatokhoz.

1. szint: Akadályozó (Kontraproduktív): Nemkívánatos eredményre vezető folyamatokat vezet be. A folyamatok szigorú meghatározására és betartására nagy hangsúlyt fektet. Rituális szertartásoktól hemzseg.

-2. szint: Lenéző (Arrogáns): Figyelmen kívül hagyja a remek, intézményesített szoftver mérnöki munkákat. Hatalmas szakadék  van a szoftver fejlesztési aktivitások és a szoftver javítási folyamatok között. Teljesen hiányzik a képzési program.

-3. szint: Aláásás (Szabotázs): Elhanyagolja a saját jellemzők kifejlesztését, ehelyett tudatosan lejáratja  a konkurens  szervezetek erőfeszítéseit, a  szoftver fejlesztési folyamatokat illetően. Kifizetődő kudarc és gyenge teljesítmény.

A te szervezeted hová tartozik? Remélhetőleg a pozitív tartományban van.